Så hvorfor virker ikke vurdering for læring?

I denne videoen (juni 2016) kommer Daisy Christodoulou med noen forslag til forklaring på hvorfor ikke satsingen på vurdering for læring har hatt noen effekt på skoleresultatene i England.

Hun forklarer det delvis med at vurdering for læring-satsingen har stått i hard konkurranse med teste- og måleiveren som har herja skolesystemet de seinere åra.

Hun nevner at Dylan Wiliams, en av forskerne bak assessment for learning/vurdering for læring, nå sier at han heller ville kalt det for responsive teaching. Noe ved tanken bak vurdering for læring har tydeligvis blitt misforstått.

Hun snakker om forskjellen på generic skill lessons og deliberate skill lessons. For den siste, og foretrukne, bruker hun psykologen Dr. K. Anders Ericsson sin forskning på utvikling av ekspertise og excellence for å begrunne hvorfor måten vi trener for en kompleks oppgave eller et komplekst mål, har noe å si for hva vi faktisk lærer, og hun kommer med forslag til hvordan vi best kan lære. Hun bygger også på Robert Bjork.

I videoen Sir Ken is right: Traditional education kills creativity kan du se Daisy Christodoulou i heftig, akademisk debatt med professor Guy Claxton om deres forskjellige syn på hvordan undervise med tanke på å utvikle kreativitet, hvor Christodoulou forsvarer deliberate øvelser, som er akkurat de metodene Sir Ken Robinson mener dreper kreativiteten. Hun mener altså ikke at tradisjonell undervisning dreper kreativiteten, heller motsatt. Christodoulou bygger sitt syn mye på (nobel)prisvinneren i økonomi Herbert Simon og hans tanker om pedagogikk.

, , ,

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: